lauantai 15. helmikuuta 2020

Mitä vikaa Telegramissa?

Telegram-pikaviestimestä on tullut melko suosittu joissain piireissä. Siinä on kuitenkin joitain puolia jonka vuoksi sitä ei voi suositella ainoana viestimienä uusien yhteisöjen perustamiseen.

Tässä on avattuna muutamia Telegramiin liittyviä ongelmia ja lopussa ehdotus ongelmien ratkaisemiseksi tai ainakin kiertämiseksi. Artikkeli on kirjoitettu lähinnä harrasteyhteisöjen näkökulmasta, yritysmaailmassa on eri kuviot. Lukijan oletetaan tietävän pikaviestinten eroavaisuudet tai osaavan selvittää ne tarvittaessa.

3. Tekniikka

 

Käyttäjän kannalta Telegramin asiakasohjelmat ovat samalla viivalla muiden nykyaikaisten viestimien kuten Slackin, Riotin, Mattermostin jne kanssa. Kaikissa on jonkinlainen kanavalista josta kanavan valitsemalla näkee keskustelun sisällön jossa virtaa tekstiä ja kuvia. Telegramin virallinen asiakasohjelma on avointa lähdekoodia josta iso peukku.

Telegramista puuttuu muihin palveluihin siltaamisen kannalta olennainen ominaisuus eli kummituskäyttäjät. Kummituskäyttäjillä (ghost user) tarkoitetaan sillan loihtimia käyttäjiä, jotka edustavat sillan toisessa päässä olevia käyttäjiä. Esimerkiksi IRC, Slack ja Matrix tukevat kummituksia ja niissä sillan toisessa päässä olevat käyttäjät näkyvät "oikeina" käyttäjinä.

Telegram-kanavan siltauksessa Telegramin päässä siltabotti toistaa toisten käyttäjien viestit mikä hieman vaikeuttaa keskustelun seuraamista ja yksityisviestien lähettäminen sillatuille käyttäjille on mahdotonta.


2. Yksityisyys

 

Telegramissa käyttäjän identiteettinä toimii puhelinnumero. Tämä kuulostaa alkuun ihan hyvältä idealta, mutta aiheuttaa ongelmia.

Yhdellä laitteella ei voi olla kuin yksi Telegram-tunnus. Et voi tehdä toista tunnusta esim työkäyttöön hankkimatta toista puhelinliittymää. Käyttäjänä näkyvän bottikäyttäjän luominen ei onnistu (bottien luomiseen on oma rajapintansa).

Puhelinnumero on erinomainen tapa yksilöidä ihminen tietokannassa. Yhdistämällä puhelinnumeron sisältämiä tietokantoja saadaan käyttäjästä kerätä paljon luotettavampaa tietoa joten puhelinnumerolla yksilöity tieto voidaan myydä kalliimmalla.

Telegram väittää että se ei myy käyttäjiensä tietoja kolmansille osapuolille. Tähän voi uskoa ne, jotka haluavat mutta sitä on vaikea todistaa suuntaan tai toiseen, koska palvelinpää on täysin suljettu.

1. Hallinto

 

Telegramin omistaa venäläisen Pavel Durovin rahoittama yritys Telegram Messenger LLP. Telegram pyörii täysin Durovin lahjoitusvaroin ja Durovin mukaan ei pyri tuottamaan voittoa.

Kuulostaa hyvältä? Mutta vaikka tilanne on tämä nyt, Telegram on kuitenkin yksittäisen tahon hallinnoima ja infrastruktuuriltaan suljettu palvelu. Jos Durov kääntää rahahanat kiinni, Facebook ostaa koko firman tai tapahtuu muuta yllättävää, voi tilanne muuttua eikä käyttäjillä ole siihen mitään valtaa.

Telegramin käyttäjillä ei ole mitään sanomista siihen mihin suuntaan se kehittyy ja mitä ominaisuuksia siihen tulee. Telegram sallii kolmannen osapuolen asiakasohjelmat, mutta sekin voi muuttua yksipuoleisella päätöksellä koska tahansa (muistatteko Facebookin XMPP:n ja Slackin IRC:n?).

Telegramin omistajan luotettavuutta arvioidessa kannattaa muistaa myös 1.7 miljardia dollaria tienannut kryptovaluutta-huijaus.

Mitä sitten kannattaa käyttää?

 

Jokainen yhteisö päättää miten haluaa palvella jäseniään. Nämä ovat omaan kokemukseeni perustuvia suosituksia. Oletuksena on, että yhteisö piittaa sekä tekniikasta, yksityisyydestä että hallinnosta. Jos näillä ei ole väliä, voi käyttää vaikka WhatsAppia (Älkää nyt oikeasti käyttäkö silti).

(Kuva ei mittakaavassa)

Olemassaolevat yhteisöt


Hacklab-yhteisöissä lähtötilanne oli se, että labit ja labien jäsenet käyttivät sekaisin IRCiä (kahdessa verkossa), Telegramia ja Slackia.

Noin 2018 tuli huhu uudesta viestimestä nimeltään Matrix millä pystyisi siltaamaan eri palvelut. Matrix otettiin koekäyttöön ja alkuaikoja vaivanneiden teknisten ongelmien jälkeen se on toiminut varsin mukavasti. Uusille suositellaan Matrixin käyttöä jolloin sillä pääsee "kaikille" kanaville helposti, mutta vanhat voivat käyttää omia suosikkiviestimiään kuten ennenkin.

Käyttäjän kannalta tälläisessä järjestelyssä ei ole väliä mitä viestintä kukakin käyttää, eikä se näy mitenkään keskustelussa poislukien Telegramin päässä oleva siltabotti. Uusia viestimiä voidaan ottaa kanavalle mukaan ja turhia poistaa tarpeen mukaan keskeyttämättä keskustelua.

WhatsApp on mahdollista sillata, mutta se on aikamoinen säätö

Harrasteyhteisöissä monilla on valtava muutosvastarinta pikaviestimien suhteen. "Ylhäältä päin" annettu määräys siirtyä käyttämään tiettyä viestintä ei toimi. Pahimmassa tapauksessa yhteisö jakaantuu kahteen koulukuntaan pelkästään sen takia että toinen puoli haluaa käyttää eri pikaviestintä. Matrixin sillat ovat olleet valtava apu sovun säilyttämisessä.

Uudet yhteisöt


Uusille yhteisöille kannattaa suosia samantien Matrixin käyttöä. Se on ei-teknisten ihmisten helppo ottaa käyttöön ja täyttää tekniset, yksityisyydelliset ja hallinnolliset vaatimukset paremmin kuin mikään muu. Tämän jälkeen kannattaa selvittää mitä viestimiä jäsenet mieluiten käyttävät ja pystyttää Matrixiin sillat k.o palveluihin, mikäli mahdollista.

Jos yhteisö on isompi ja teknisesti orientoitunut, kannattaa harkita oman Matrix-palvelimen pystyttämistä. Sillä käyttö on nopeampaa kuin matrix.orgin välillä ruuhkaisella palvelimella ja pystyttäminen ei ole valtavan vaikeaa.t: @cos:hacklab.fi

1 kommentti:

jukkis kirjoitti...

Irksissä on kyllä käytettävyyden suhteen etuja.